Doei Huis, Doei Baas

Zittend in een felverlichte kantoorruimte met Isak huilend op mijn arm, kijkt mijn baas mij bezorgd aan. Weet ik echt zeker dat ik een vaste baan wil opzeggen voor totale onzekerheid?  Wil ik nu, amper zes weken na mijn bevalling, zulke grote beslissingen wel nemen?

Het antwoord is helder. Ja, ik weet het zeker, ik ga mijn droom achterna! Behalve die vaste baan ga ik ook mijn knusse appartementje opzeggen en alvast een datum omcirkelen in mijn agenda. Op 5 januari laat ik mijn oude leventje achter en daarmee alles dat mij en mijn vriend ertoe dwingt om in dat negen-tot-vijf stramien vast te zitten. Niet langer maandelijks een torenhoge huur in die bodemloze put storten en niet langer nadenken over dingen als kinderopvang, kantooruren, overvolle treinen en vrieskou. In plaats daarvan: vrijheid. En vooral: alle tijd met onze mooie zoon.

Met z’n drietjes vertrekken we naar een Italiaans bergdorpje. Ons werk nemen we mee; mijn vriend als freelance journalist voor Deense media en ik als zelfstandig redacteur en tekstschrijver. Via housesitting- websites vinden we kosteloze en bijzondere plekken om te wonen.

Het klinkt standvastig maar ik geef toe: de werkelijkheid is anders. Die vastberadenheid was even heel ver te zoeken toen ik in daar zo zat om mijn baan op te zeggen. Ook wanneer ik ‘s nachts slaperig op de bank zit terwijl Isak tevreden zijn melk opslokt, slaan de twijfels soms toe. Dan zie ik hoe Rasmus de kat zich een keer goed uitrekt voordat hij zich weer nestelt op zijn favoriete plekje bij het raam en kijk ik naar onze kast vol boeken die we naar een of andere kille opslagbox zullen moeten brengen.

Ik bedenk me meestal al snel dat het juist precies dat gevoel van veiligheid is dat mij er tot nu toe van weerhield om mijn leven anders in te richten. Het voelt prettig om een droom een droom te laten. Nu ik het tot een realistisch doel maak, ligt desillusie op de loer.

Het mag lekker toekijken. Juist nu, amper zes weken na mijn bevalling, lukt het mij om zo’n grote beslissing wèl te nemen. Zo’n ‘roze wolk’ is  best handig. Of die wolk mijn verlossing is of stiekem niet meer dan een vlaag van verstandsverbijstering, ga ik de komende maanden ontdekken..

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s