Vroeg in het seizoen

Penna San Giovanni heeft één bar. Uitgerust met plastic kuipstoeltjes en een vitrine-kast voor de trofeeën van de lokale voetbalclub, ligt de ‘Bar Centrale’ er een beetje verloren bij. De barvrouw begroet ons opgelucht. We zijn duidelijk de eerste klanten in drie maanden tijd die niet haar buurman of neef zijn. Penna San Giovanni verkeert, net als de andere dorpjes in De Marken, in diepe winterslaap. 

Ik begin de dorpjes in de omgeving door te hebben. Monte San Martino, Sarnano, Amandola, Gualdo, Penna San Giovanni; ze houden zich stuk voor stuk aan dezelfde blauwdruk. Elk dorpje bestrijkt een heuveltop. Een heuveltop volgestouwd met schattige
nauwe straatjes, idyllische stenen huisjes en fiat panda’s. Zelfs de bloembakken voor de ramen volgen een vast patroon (al zie je hier en daar een uit de hand gelopen geval van onderlinge burenconcurrentie).

Helemaal bovenaan zo’n heuvel komen al die straatjes uit op een groot plein met een drogist, een bakker, een schattig kerkje en een enorm statig gemeentehuis. En: de Bar Centrale. De tuttige tafelkleedjes, de retro reclameposters aan de muur: ik waardeer de volstrekte weigering om iets vernieuwends met het interieur te doen. De espresso is er altijd 1 euro. De koekjes standaard mierzoet. En je voelt je er altijd welkom.

Ik probeer me voor te stellen hoe deze omgeving over een paar maanden vol zit met roodverbrande vakantiegangers, caravans en reisgidsen. De stille dorpjes liggen er nog nietsvermoedend bij. De rondleider bij de Romeinse ruïnes van Urbi Saglia is zelfs zo blij met ons bezoek dat hij zijn telefoonnummer geeft ‘voor het geval we ’s avonds nog meer vragen hebben’

De indrukwekkende bergen, de uitgestrekte heuvels, de schattige dorpjes: het is er allemaal. Ook in februari. Hoewel ik het graag nog een paar zonnige weekjes voor onszelf wil houden, hoop ik voor alle barvrouwen van de bar centrales in Marken dat het hoogseizoen er snel aankomt. Zij staan alvast klaar om nog veel meer mensen te verwelkomen met hun traditionele knusheid.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s