Van housesitter tot eilandbewoner

img_1560-jpgNa die stoffige housesit vonden we het langzaamaan tijd worden voor een nieuw plan. Een plan waarbij we andermans keffertjes en stokoude spinnenwebben zouden inruilen voor een meer eigen plekje. Een plekje waar Isak bovendien kan leren dat er meer bestaat op de wereld dan een uitgestrekt Italiaans berglandschap en een papa en mama.

Ons nieuwe plan? Samsø! Voor de duidelijkheid: das een klein eiland in het midden van Denemarken met zo’n 4.000 inwoners. Een perfecte plek voor Isak om kennis te maken met een hoop nieuwe dingen. Zoals de hertjes en fazanten in onze achtertuin, de kilometers aan zandstrand om de hoek en de verse visballetjes aan de haven. En: een lieve gastouder waar hij een paar dagen per week kan rondrennen met andere hyperactieve peuters terwijl zijn ouders een klein beetje minder fulltime papa en mama worden.

Na al die maanden op het Italiaanse platteland voelt het afgelegen Samsø als een kleine metropool. Knusse koffietentjes, hippe restaurants, meerdere yogascholen, een bioscoop, een bibliotheek … het is er allemaal! Al blijkt het soms een beetje zoeken: de vindingrijke eilandbewoners houden er namelijk nogal creatieve combinaties op na. Een kapperszaak in je wijnshop? Waarom niet! Een sigaar-chocolade-tassen-bierspeciaalzaak/lunchroom? Het credo lijkt te zijn: wat past, dat past. Ik kijk er inmiddels niet meer van op dat de beste plek om kinderkleding te kopen het lokale tankstation is.

Die vindingrijkheid van de Samsinger blijkt trouwens uit veel meer dan alleen die goedgevulde winkeltjes. CNN, de Huffington Post, de New York Times, de Texelse Courant: allemaal deden ze al verslag van dit ecologische ‘sprookjeseiland’: CO2-neutraal en volledig draaiend op eigen duurzame energie. Ik kijk er naar uit om de komende maanden te ervaren hoe dat er van dichtbij uitziet!

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s